SAĞLIK
Termal sular 10.000 yıldır daha sağlıklı olmak, bedeni – zihni dinlendirmek, güzelleşmek ve Rehabilitasyon amacı ile kullanılmaktadır.Türkiye’de yoğunlaştığı bölgelerin başında gelen Bursa’da termal kaynaklar Uludağ’ın kuzey eteklerinden çıkar.
Roma’nın ilk Bursa temsilcisi (valisi) Pli İmparatorluğun merkezine yazdığı mektupta buradaki sıcak su kaynaklarının şifalı ve dinlendirici etkilerinden bahsetmiştir. Romalılar, hasta, yaralı ve yorgun askerlerini bu ilde tedavi etmiş ve dinlendirmişlerdir Roma İmparatorları Traianus ( 98 – 117 ) ve Hadpianus (117 – 138 ) dönemlerinde Bursa da çeşitli yapıların yapıldığı İmparator Justianus ( 527 – 565 ) zamanında Çekirge’de hamamlar yapıldığı bilinmektedir. Bizans (Doğu Roma) döneminde Pythiya denilen bugünkü Çekirge bir sayfiye kasabası haline gelmiştir. V. yy. da İmparator Jüstinyen Çekirgede inşa ettirdiği hamamlar ve saraylarda yılın birkaç ayını geçirmekteydi.
Bizans İmparatoriçe’si Thedora’nın 520’li yıllarda Çekirge’ye gelerek şifalı kaplıca sularından istifade ettiği bilinmektedir. Çekirge kaplıcalarının THEDORA KAPLICALARI olarak bilinmeleri bu sebepten ileri gelir.
1326 yılında Osmanlılar dönemi başlamış olup yıllarca başkentlik yapmıştır. Osmanlı döneminde Bizans döneminden kalan hamamların onarımı yapılmış ve yeni kaplıcalar inşa edilmiştir. Bursa, şifalı su ve kaplıcaları yönünden tarih boyunca son derece zengin bir şehir olma özelliğini her zaman korumuştur. Sultan Abdülmecid döneminde İstanbul Tıp Fakültesine çalışmak üzere davet edilen Viyana’daki Askeri Tıp Akademisi mezunu Dr. Karl Ambros Bernard’ın 1840 yılında Bursa kaplıcaları üzerine yazdığı kitap ülkemizde gelişecek Balneoloji’nin ilk bilimsel yapıtı kabul edilmektedir. Kanuni Sultan Süleyman (1520–1566 ) muhtemelen Gut olan ayak ağrısı sebebiyle kükürtlü kaplıcalarında tedavi olmuş, iyileşmesinin anısına buradaki tesislerdeki kubbelere kurşun kaplatıp, önemli tadilatlar yaptırmıştır.
Cumhuriyet döneminde yeniden imar faaliyetleri hız kazanmıştır. Bizzat Mustafa Kemal Atatürk’ ün direktifleri ile turistlik amaçlı modern termal oteller inşa edilmiştir.
Son yıllarda mevcut jeotermal su kaynaklarına ilave olarak, Bursa Valiliği’nin öncülüğünde yeni jeotermal su üretimi ve tesisleri yapım çalışmaları sürdürülmektedir.